Retraite – Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je antwoord over aanmelding, locaties, daginvulling of de retraites / themaweken zelf.

Wanneer kan ik deelnemen?

Kerstretraite 23 tm 28 december Ardennen

Is een retraite een soort therapie?

Retraite zoals we die bij Zielzicht aanbieden is geen therapie of vervanging ervan. We zijn niet op zoek naar oorzaken in het verleden of gaan zitten ‘spitten’ waarom je je voelt zoals je je voelt. We helpen je om te ontdekken hoe je je steeds opnieuw een stap kunt zetten die het lichter voor je maakt en waardoor je merkt hoe je, zonder ‘je best’ te hoeven doen, weer in contact kunt komen met innerlijke vrede, helderheid en ontspanning. Een retraite is  tijd voor jezelf om in de spiegel te kijken, los te laten, te helen en een stap te zetten. Een retraite helpt je contact te maken met je hogere Zelf, te werken aan vertrouwen en zelfwaardering. Dat vraagt jouw bereidheid en wens om naar jezelf te kijken.

Hoe verloopt de aanmeldingsprocedure?

Je kunt je aanmelden of een kosteloze optie nemen. Je plek is definitief voor je gereserveerd na ontvangst van je betaling. We sturen je dan een inschrijfformulier en bellen je zodat we zo met je kunnen afstemmen over je deelname en alvast kunnen kennismaken. Een week voorafgaand aan de retraite ontvang je van ons nadere praktische informatie over je deelname.

Hoe ziet het dagritme van de retraite eruit?

We beginnen de dag, tot 9.30 uur, vanuit stilte. Zo heb je de gelegenheid om op je eigen moment wakker te worden en op jouw manier en met je eigen energie de dag te beginnen. Je ontbijt op je eigen moment en op jezelf en hebt alle ruimte om te ervaren wat jouw ritme is in de ochtend. Lees alle details over het dagritme tijdens een retraite van Zielzicht

Hoe lang geven jullie al retraites?

Vanuit Zielzicht verzorgen we tussen de 6 en 10 retraites per jaar vanaf 2008. Voor meer achtergrond zie over ons.

Is een retraite bij Zielzicht ‘zwaar’ of ‘zweverig’?

Kenmerkend aan een retraite bij Zielzicht is dat betekenisvol niet synoniem hoeft te zijn met zwaar of zweverig. Er is een grote mate van afwisseling waarbij verstilling en verdieping wordt afgewisseld met contact, speelsheid en genieten van dat wat er gebeurt. In de retreat maak je verbinding vanuit je spiritualiteit met je dagelijkse bestaan op een heel praktische manier.

Hoe ervaren deelnemers de vrije ruimte tussen de sessies?

We hebben gemerkt dat deelnemers het heerlijk vinden ook eens ruimte te hebben die niet vooraf is ingevuld. Deze tijd blijkt om te vliegen. ‘Verveling’ is niet aan de orde omdat er juist in de vrije ruimte genoeg in of om je gebeurt. Daarnaast hebben we creatieve werkvormen waar je gebruik van kunt maken, is het wandelen heerlijk of kom je eindelijk eens toe aan even niks of een uurtje ontspannen of slapen.

Kan ik ook helpen met koken?

We hebben altijd iemand mee die met en voor ons kookt. Wel vraagt de kok per diner 2 of 3 mensen om te ondersteunen. We hebben gemerkt dat veel deelnemers dit leuk vinden. Je bent overigens niet verplicht te helpen. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Doordat we het koken zo oplossen kunnen we de retraite ook nog voor een betaalbaar tarief aan je aanbieden. Hobbykok gezocht

Kan ik ook een keer (met korting) meedoen als hobbykok?

Zeker! Zin om in een van onze retraites samen voor en met de groep (eenvoudig) te koken en met € 60 reductie per maaltijd deel te nemen? Lees hier verder …

Hoe ervaren eerdere deelnemers jullie retraite?

“Ik voel me rustig en sterk en heb essentiele inzichten gekregen.  Ik realiseer me dat ik dingen precies andersom heb bekeken dan dan hoe ze werkelijk zijn. De inzichten blijven nu nog steeds binnen stromen.” Sandra

Bekijk hier meer ervaringen van deelnemers

Basisafspraken

  • We zijn zelfvoorzienend, koken bij toerbeurt samen en houden samen de ruimte prettig;
  • Geen alcohol, sex, drugs;
  • Stil en op jezelf tussen 22.00 uur en 9.30 uur.
  • Ervaar hoe fijn een offline retreat is, een digitale detox gebaseerd op het principe van geen telefoon, wifi, internet, tv, pc of andere digitale middelen.

Hoe gaan we om met de telefoon?

Een paar dagen off-line zijn en even niet bereikbaar zijn is een soort digitale detox. Doordat je elk moment van de dag bereikbaar denkt te moeten zijn kan dat een dwingende vorm geworden zijn. We vragen je om tijdens de retraite geen gebruik te maken van alle mail, social media, spelletjes, buienradar en meer… En als het je rust geeft je dierbaren (kinderen en/of partner) telefonisch een keer gedurende de retraite te spreken, kun je beschikken over je mobiel. Bel ze dan gerust kort op zonder je hele verhaal te delen. Ons motto: Dis-connect to connect.

Wat gebeurt er als een programma niet doorgaat?

Alle eerder geplande retraites vanaf 2008 zijn altijd doorgegaan. Mocht het om wat voor reden dan ook anders zijn dan krijg je je volledige bedrag teruggestort.

Kan ik vooraf kennismaken?

Wil je kennismaken en ervaren of een Zielzicht-retraite iets voor jou is? Dan ben je van harte welkom te mailen, te bellen of je vraagt een individuele kennismakingsgesprek aan. Hier krijg je informatie over het programma, je ontmoet de begeleider(s) en je kunt voelen en ervaren wat een retraite van Zielzicht voor jou kan betekenen. We stemmen daarin af op dat wat jij nodig hebt. De introductiebijeenkomst is zonder verdere verplichtingen en duurt 1-1,5 uur.

De introductie vindt plaats in Nieuw Bergen (NL). Deelname aan een introductiebijeenkomst is € 25,-.

Maak een individuele afspraak: door te bellen naar Gideon: (0031 0)6 – 1584 2381.

Meer vragen?

Stel ze op het contactformulier