Dagritme van een retraite

Dagritme van retraite in het voorjaar, in de zomer, herfst of winter | zielzicht.nl

Het dagritme van iedere retraite is opgebouwd uit de volgende elementen: bezinnen, bezielen en ontspannen.

Ochtend

We beginnen de dag, tot 9.30 uur vanuit stilte. Zo heb je de gelegenheid om op je eigen moment wakker te worden en op jouw manier en met je eigen energie de dag te beginnen. Je ontbijt op je eigen moment en op jezelf en hebt alle ruimte om te ervaren wat jouw ritme is in de ochtend.
Om 9.30 uur starten we gezamenlijk met aandacht voor het lichaam tot ongeveer 10 uur. We doen rustige, lichte, bevrijdende bewegingsoefeningen geinspireerd vanuit heel diverse tradities (yoga, chi kung, stem, adem, spel en improvisatie).

Dagritme van retraite in het voorjaar, in de zomer, herfst of winter | zielzicht.nlHierna komen we bij elkaar voor bezinning en meditatie. Er is ruimte, rust en veiligheid. Aandacht voor jezelf door te ontspannen en los te laten, door bij te tanken en te ontladen. We zijn met dat wat er is, vanuit stilte en contact, werkelijke aandacht en speelsheid. Er is ruimte om dat wat in je bovenkomt te onderzoeken en om contact te maken met je wensen en diepere verlangens. We nodigen je uit om binnen de veiligheid van de setting een bevrijdende stap te zetten.

“Binnen korte tijd ontstond er een heerlijke band in de groep. En vanuit de begeleiding speelsheid en wijsheid afgewisseld met voelbare liefde en warmte.”

Dagritme van retraite in het voorjaar, in de zomer, herfst of winter | zielzicht.nlMiddag

Na de lunch is er vrije ruimte. Je hebt ruim de tijd voor jezelf om te genieten van de natuurlijke, bosrijke en landelijke omgeving, het zwemmeertje in de zomer of de sauna (Havelte) in de andere seizoenen, een individueel gesprek met de begeleiders of gewoon lekker helemaal niets.

In de namiddag komen we weer bij elkaar voor het vervolg: bezieling. Er is ruimte om te ervaren hoe je geïnspireerd kan worden. We werken met diverse werkvormen; waaronder werken met klankschalen, visualisatie en meditatie, tekenen en expressie.

Dagritme van retraite in het voorjaar, in de zomer, herfst of winter | zielzicht.nl

Avond

In de reguliere retraites zijn we zelfvoorzienend en helpen enkele mensen de kok met het bereiden van de lekkere vegetarische avondmaaltijd. We eten samen in stilte en kijken terug op wat de dag ons gebracht heeft.

Verder is er vrije ruimte en in de avond de mogelijkheid deel te nemen aan een ritueel, meditatie, mantra’s zingen, kampvuur of een wandeling.

Overzicht

tot 9.30 uur Wakker worden en ontbijt op eigen moment in verstilde aandacht / op jezelf
9.30 Zacht lichaamswerk / meditatie
10.00 – 12.30 Ochtendsessie
12.30 -16.00 Lunch en vrije ruimte voor wandelen, gesprek, chillen, lezen, tekenen, uitrusten
16.00 – 18.00 Middagsessie
18.00 Vrije ruimte
19.30 Avondmaaltijd
21.00 Afsluiting van de dag met een keuze uit meditatie of mantra’s, muziek, klankschaalconcert, dansen, avondwandeling of kampvuur

22.00 Op jezelf, in stilte tot 10 uur