Inleiding – De weg naar huis

De grootste hobbel die ik nog mag nemen is mij realiseren en bekennen dat ik niet gescheiden ben van God of welke naam je ook maar voor het onbenoembare wilt gebruiken.

De grootste hobbel die jij nog mag nemen is dezelfde. Je bent deel van een Goddelijk plan. De grote vragen die ik heb zijn niet door mij te beantwoorden maar toch leef ik temidden van die grote vragen.

Is er altijd leven geweest en zal het er altijd zijn?

‘Ik’ ben niet begonnen bij mijn geboorte, niet bij mijn conceptie. Ik ben er altijd geweest. Het is nog moeilijker voor te stellen dat ik van niets getransformeerd ben naar iets dan dat ‘ik’ er altijd geweest ben, in welke vorm dan ook. Ik ben deel van het leven, ik leef en blijf leven ook als de vorm verandert. Voor het lichaam, na het lichaam. Ik ben leven.

Het is onmogelijk van ‘niets’ ‘iets’ te maken en andersom is dat net zo onmogelijk.

Probeer het maar, probeer maar van ‘iets’ ‘niets’ te maken. Je kunt een boom vellen en omtoveren tot papier. Maar ook dat papier blijft iets. Je kunt het papier verbranden maar dan is het nog steeds iets; rook, vuur, warmte, energie.

Alles en ook wij zijn energie en energie zoekt haar weg, haar vorm. Het is een wonder, terwijl we daar zo weinig bij stil staan dat je er bent, dat je dit lichaam hebt, deze handen, deze ogen, dat je ademt, bewustzijn ervaart en leeft in deze unieke vorm.

Vormen komen en gaan maar de essentie blijft. Je bent onderdeel van een Goddelijk universum. En elke vraag die je stelt bewijst hoe klein we zijn en hoe weinig we weten van leven dat zich ontvouwt in zoveel vormen.

Wat moet ik doen, hoe kan ik een betekenisvol leven leiden?

Er is niets te doen, het mag ontvouwen. En ik ben aan het leren dat te vertrouwen. Ik mag grote plannen maken of helemaal geen plannen hebben. Ik ben vrij. En dat wat zich wil laten leven door mij zal zich als vanzelf ontvouwen. Mijn zoeken maakt dat ik nog te vaak de schoonheid mis van dit moment, van dat wat zich pal onder mijn neus aandient.

Het leven is overal, het wonder ook.

In het klein, bij jou van binnen. In het groot op de top van een bergketen. En het kleine is net zo ‘n grote reis als het grote. Er is geen grens aan de reis die je kunt maken. En je zult nooit aankomen op de ultieme plek. Ook die blijft zich ontvouwen. Je zult ook nooit aankomen omdat je er al bent. De reis is je thuis, je leven, de stappen die je zet, de liefde die je leeft, de ogen die je aankijken, het brood wat je eet, de adem die je leven geeft. Geniet van het reizen, geniet van het thuis komen, het thuis zijn, elk moment opnieuw.

De weg naar huis is je thuis.” 

Uit: De weg naar huis – Bert van Rijnberk 2018

Bestel De weg naar huis voor € 19,25 incl. gratis verzending of € 37,- voor 2 boeken.


    “En je hebt weer een mooi boek gemaakt, ik vind het zo fijn om via je tekst je stem te horen. Ken je Thich Nhat Hanhs lichamenverhaal? Hij onderscheidt acht energielichamen, het vijfde is het lichaam buiten het lichaam: ‘Als ik een boek schrijf, verander ik mezelf in duizenden ‘ikken’ die allemaal net ergens anders heen kunnen gaan. Ieder boek wordt mijn lichaam buiten mijn lichaam.’ (Thich Nhat Hanh, Leven, p. 71)” Nienke


    Vanuit het buitenland binnen Europa – 1 boek incl.  verzendkosten € 23,50

    Buitenland: Bestel het boek door dit bedrag of een meervoud te storten op rekening NL13 TRIO 07764 87132 tnv. MTworks te Hilversum – BIC code TRIONL2U – en stuur ons een e-mail met je adresgegevens naar zielzicht@live.nl of via het contactformulier