Deelname

Is een retraite bij Zielzicht passend voor mij?

In principe is iedere volwassene welkom die voldoet aan het deelnemersprofiel. We toetsen vooraf of je op de goede plek bent. We vinden het belangrijk dat je in staat bent als het ware ‘jezelf te dragen’ en beschikt over zelfherstellend vermogen. Wanneer je thema, je pijn, rouw of verdriet nog te groot of te ‘vers’  is, kunnen we onderzoeken of een individueel traject beter zou aansluiten.

Je herkent je in de grote lijnen in het volgende deelnemersprofiel:

 • Je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen levensgeluk.
 • Je weet dat geluk geen toeval is maar jouw antwoord op de zaken die je overkomen en hoe jij daar op reageert.
 • Je ervaart basisveiligheid in jezelf.
 • Je hebt enig zicht op een aantal van je belemmerende patronen.
 • Je bent op zoek naar meer zingeving in je leven.
 • Je wilt een diepere laag in jezelf ontdekken, ervaren én leven.
 • Je wilt niet langer omkijken naar wat er niet goed ging in je leven en je wilt je er zeker niet langer achter verschuilen.
 • Je wilt staan voor je waarheid en wilt jouw waarheid ook delen.
 • Je wilt een stap zetten naar je hoger zelf.
 • Je bent niet op zoek naar therapie maar wilt kunnen bouwen op je zelfherstellend vermogen.
 • Je bent bereid te zien waar je je verschuilt achter de facade van een masker in welke vorm dan ook; slachtofferschap, hautain gedrag, onwaarheden, een oordelende geest.
 • Je wilt je meer richten op voelen dan op denken.
 • Je bent bereid in de spiegel te kijken en de spiegel niet de schuld te geven voor wat je daar in ziet als je naar je zelf kijkt.

Samen deelnemen

Wanneer je samen als geliefden, ​met een vriend(in) of familielid wilt meedoen aan een retraite of retraitedag bij Zielzicht ben je welkom. Het is, binnen voorwaarden mogelijk om samen in te schrijven.

Eigen proces

De retraite​s bij Zielzicht zijn bedoeld om je eigen proces te kunnen ingaan. Het is daarom belangrijk om gedurende de retraite of retraitedag vooral op jezelf te blijven en daarin geen onderscheid te maken tussen je ‘maatje’ en de andere deelnemers in het contact. Om de weg ‘naar binnen’ te kunnen gaan is specifieke aandacht voor de ander gedurende een retraitedag of retraite een belemmering daartoe. Je laat ​jezelf en de ander daarin helemaal los zodat je je op je eigen proces kunt richten.

Niet ‘voor elkaar’ zorgen

Je verdwijnt niet in verhalen, voor elkaar zorgen of onderling ‘gedoe’.  Je hoeft niks voor elkaar op te lossen en blijft ‘vrij’ van emoties van de ander. Daarin is je partner of vriend(in) niet anders dan een andere deelnemer in de retraite.

Vraag en voorwaarde voor deelname

De vraag is of je ​beiden bereid bent om toch op eigen benen te blijven staan zodat je allebei je eigen proces kunt blijven volgen. Dat is ​vanuit vertrouwen elkaar je eigen pad laten gaan en het verzoek wat wij dan bij jullie neerleggen. ​Wanneer jullie hier beiden ‘Ja’ tegen willen zeggen zullen jullie ‘samen’ en vooral ook zelf, een waardevolle retraite(dag) ervaren.

Voor de weekretraites – Kamer delen

​Wanneer je samen op een kamer verblijft wens je elkaar uiteraard een goede nacht, maar ​jullie besluiten om ook de stilte tussen 22.00 uur en 10.00 uur in de ochtend ​te respecteren en in de ochtend op jezelf te ontbijten.

Meer info: bel met Zielzicht 06 – 1584 2381