Kasteel de Schans

We verblijven op Kasteel de Schans. het is gelegen in een fraaie, bosrijke omgeving in Belgisch Limburg op ca. 20 kilometer van Maaseik (B) en Weert (NL). Het nabijgelegen dorp Opoeteren ontleent zijn naam aan de bosbeek De Oeter, die enkele kilometers voorbij het kasteel ontspringt. De beek slingert zich over het kasteelterrein en ververst daar het water van de vijvers. Het kristalheldere water stroomt ook langs de zweethutten en biedt de deelnemers desgewenst verkoeling

Koetshuis, Hoeve en een yurt

De accommodaties voor de cursussen liggen op het domein rond het historische kasteel. In de gebouwen De retraites vinden plaats in De Hoeve of Het Koetshuis. Daarnaast is er een yurt en een vuurplaats met zweethutten. Er is ruime gelegenheid fijn te wandelen, zowel op het terrein (8ha) als erbuiten. We zijn gevallen voor deze bijzondere plek omdat het landgoed je vanzelf al uitnodigt om stil te staan bij wat werkelijk belangrijk is en te ervaren hoe mooi en eenvoudig het leven kan zijn.

Geschiedenis

Op de plek van het huidige kasteel werd rond 1540 al een schans gebouwd (bekend als de Dornerschans) door Philips de Montmorency, beter bekend als de erfgraaf van Hoorne dat waarschijnlijk dienst deed als jachtslot. Hij was een invloedrijk man, onder meer Ridder van het Gulden Vlies, admiraal en lid van de Raad van State. Bij de Spaanse koning Philips II viel hij in ongenade toen hij samen met Egmont en Willem van Oranje verzocht om de gevreesde kardinaal Granvelle te ontheffen van zijn functie als bewindvoerder over de Nederlanden. Een gebeurtenis die bijdroeg aan de Tachtigjarige Oorlog en de deling van de Nederlanden.

Michael de Selys, burgemeester van Luik en inwoner van Opoeteren, liet in 1667 het eerste deel van het huidige kasteel bouwen en de familie de Selys (of de Selijs), verbleef er tot 1840. 

Het kasteel wordt sinds 1994 bewoond door een woongemeenschap, waar ook diverse trainers deel van uitmaken.